Новини и събития

Афтите – непредвидими, чести и болезнени. Как да се справим с тях?

 

Афтите са ранички, които се появяват обичайно по лигавицата на устната кухина. Типична за тях е кръглата или овална форма. Могат да се появяват като единична лезии или множество – заболяването в този случай е известно като афтозен стоматит. В повечето случаи афтите отминават за период от 7 – 10 дни, като причината за появата им е неясна (разработени са различни теории), лечението е симптоматично.

Интересно е да се отбележи, че появата на афти е едно от най-честите патологични състояния в устната кухина. По отношение на сезонността, малко по – честа е появата им през летните месеци на годината.

Можем да разграничим 3 типа афти:

Малки: диаметърът им е под 5мм. Проявяват се като единична лезия или група (от 1 до 6). Обикновено са неболезнени

Големи: по – големи от 5 мм в диаметър, но ненадвишаващи 1 см. Болезнени са, особено при консумацията на храни и напитки. Приблизително отшумяват след около 2 седмици.

Херпетиформени улцерации: множество малки сливащи се лезии, които образуват неправилна форма. Визуално наподобяват лабиален херпес, но не се причиняват от herpes simplex вирус.

Симптоматиката на заболяването преди появата на самата афта е оскъдна – може да се усети дразнене или парене на лигавицата. След появата на афта водещият симптом е локализирана болка. 

Като цяло афтата представлява ненадигната лезия, обичайно окръглена с бяло – жълтеникав цвят, заобиколена от зачервен участък. В зависимост от мястото на поява затрудняват храненето, а е възможно и речта, т.е нарушават качеството на живот.

Не съществува единно мнение за появата на афти. В етиологията на проблема най-вероятна е  комбинацията от външни фактори – травми (травматично четкане, травми от протези и ортодонтски апарати) прехапвания, определени храни и напитки, прием на медикаменти, химични фактори – съставки на продукти за орална хигиена. Не трябва да се пренебрегват и вътрешните фактори – стрес, снижен имунитет, липса на витамини и минерали (цинк, В12, фолиева киселина, желязо).

Проблемът засяга 1 на всеки 5 души, като най – честа е появата им между 10 и 19-годишна възраст.

Афтите могат да бъдат симптом и на системно заболяване, когато персистират продължително време.

Как да се справим с афтите?

Лечението на афти е свързано с употребата на локални гелове, които целят образуването на филм върху раничката с цел тя да се ограничи от околната среда. Някои от препоръчителните гелове могат да съдържат и обезболяваща съставка.

Elgydium Repair е възстановяващ и успокояващ гел за локално приложение върху устната лигавица. Неговата специална формула подпомага за възстановяването и успокояването при раздразнения на устната лигавица. Elgydium Repair съдържа екстракт от лайка и цеталкониев хлорид. Подходящ е за деца над 3-годишна възраст и възрастни.

Автор: д-р Таня Барашка

 

Д-р Таня Барашка е завършила Медицинския университет в София. Тя е дипломиран лекар по дентална медицина. Специализира в Хайделбергския университет Рупрехт-Карлс.

Профилира се в в областта на детската дентална медицина. Има интерес към ортодонтията и неоперативното лечение на кариес.

Член е на Българския зъболекарски съюз и Българската академия по естетична стоматология.

Присъствала е на множество симпозиуми и конгреси. Автор е на научни статии и презентации.