Новини и събития

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СМЕНЯМЕ ЧЕТКАТА СИ ЗА ЗЪБИ И КАК ДА ПОДБЕРЕМ ПРАВИЛНАТА?

Отговорът на първата част от въпроса се крие в това колко често всъщност използваме четката си за зъби.

Според световните препоръки, използвайки четката си два пъти дневно, е необходимо да я подменяме на всеки 3 месеца. Това е периодът, препоръчван и от производителите на четки за зъби от гледна точка на амортизация на материала, от които се произвеждат влакната на четката.

Сигурен показател за смяна на четката е видимата деформацията на влакната или тяхното избледняване.  В определени ситуации – например след прекарано вирусно заболяване, бактериална инфекция, болки в гърлото, поява на афти в устната кухина е необходимо да сменим четката си при оздравяване, дори и когато понякога се налага да сменим „почти нова“ четка. С това се цели появата на повторна инфекция.  При хора, носещи брекети, влакната на четката могат да се амортизират и по-бързо от обикновено.

Освен да осигури оптимално миене на зъби смяната на четката се налага и от хигиенна гледна точка (натрупване на бактерии). За да се намали количеството на бактерии, които нормално населяват нашата четка за зъби е необходимо старателно да я измиваме след употреба, както и да я съхраняваме без капаче – за да може да изсъхне между използванията.

Поради голямото многообразие от четки за зъби на пазара понякога изборът на правилна четка може да бъде затруднен. На първо място трябва да преценим дали се спираме на механична или електрическа четка за зъби.

Според клиничните данни и двата типа четки отстраняват достатъчно ефикасно зъбна плака при правилна техника на четкане, така че изборът се свежда до лични предпочитания.

Важен фактор, които трябва да бъде съобразен е размерът на главата на четката за зъби – тя трябва да е пригодена да достига труднодостъпни зони (зони на кътници и мъдреци), за да бъде миенето на зъби ефикасно.

И не на последно място от значение е твърдостта на четката за зъби. Твърде меките четки е редно да се използват след препоръка на дентален лекар (при определени ситуации: следоперативно, при зъбна ерозия, зъбна свръхчувствителност). Прекалено твърдите четки могат да доведат до агресивно въздействие върху емайла особено в комбинация с абразивна паста за зъби.

Изберете Вашата четка за зъби ELGYDIUM ТУК.

Автор: д-р Таня Барашка

Д-р Таня Барашка е завършила Медицинския университет в София. Тя е дипломиран лекар по дентална медицина. Специализира в Хайделбергския университет Рупрехт-Карлс.

Профилира се в в областта на детската дентална медицина. Има интерес към ортодонтията и неоперативното лечение на кариес.

Член е на Българския зъболекарски съюз и Българската академия по естетична стоматология.

Присъствала е на множество симпозиуми и конгреси. Автор е на научни статии и презентации.