Меню
Начало | Грижа за раздразнени венци

„Грижа за раздразнени венци“

 

Обща информация

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА РАЗДРАЗНЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ?

Здравите венци се отличават с розовия си цвят и факта, че не кървят при четкане. Червеният цвят обаче е синоним на раздразнение на венците.

Много хора на различна възраст са засегнати от проблеми с венците като по-голямата част от тях не подозират за състоянието си. Това е така, защото проблемите с венците са склонни да се развиват бавно и дълго време остават без симптоми. При установяване на проблеми от това естество, много от хората си спомнят епизоди на свръхчувствителност на венците или дори такива на леко епизодично кървене.

Смята се, че зъбната плака е основният източник на поява на раздразнение на венците. Със сигурност натрупването на зъбна плака води до образуването на зъбен камък. Формирането на зъбен камък е резултат от невидимия бактериален биофилм, който се отлага върху зъбите ежедневно. В дългосрочен план натрупването на зъбен камък и зъбна плака може да доведе до развитие на гингивит, т.е. първата степен на възпаление на венците или дори до пародонтит – при който възпалението обхваща освен венеца и костта около зъба.

Причините, водещи до поява на раздразнение на венците са следните:

  • Влошена устна хигиена
  • Стрес
  • Хормонални промени (пубертет, бременност и др.)
  • Тютюнопушене
  • Некомпенсиран диабет
  • Възстановявания в устната кухина (пломби, коронки, мостове, протези) или ортодонтски апарати, който могат да задържат зъбна плака

 

ОСНОВЕН СИМПТОМ НА РАЗДРАЗНЕНИЕТО НА ВЕНЦИТЕ Е КЪРВЕНЕТО

В определени случаи кървенето от венците е случайно и не е признак на възможно заболяване. Може да бъде резултат от прекалено агресивно четкане или наранявания и изгаряния при хранене.

Ако не може да идентифицирате подобна причина, която да обясни кървенето, бъдете нащрек. Ако се повтори, е необходимо да посетите Вашия зъболекар. Запомнете: кървящите венци никога не са безобидни!

 

 

РЕШЕНИЕТО ПРИ РАЗДРАЗНЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ

Оптималната хигиена на устната кухина предотвратява раздразнението на венците.  И разбира се редовните прегледи при дентален лекар.

 

 

Други програми

Попитай специалиста Следете ни във Facebook Следете ни в Instagram

Този сайт използва „бисквитки“ и други проследяващи програми с целите статистика, за измерване на аудиторията, за целева реклама, за изпитване и персонализиране на този сайт.

Научете повече за нашата Политика за поверителност

X